Allergie behandelingen

allergieënHet is belangrijk dat een allergie wordt aangepakt, zeker wanneer je wordt beperkt in het dagelijks functioneren. Het kan er voor zorgen dat je namelijk niet goed slaapt, dat je niet volledig kunt werken of een allergie kan zelfs leiden tot astma. De allergie moet dan ook op tijd worden ontdekt zodat de behandeling kan worden ingezet.

Er kunnen verschillende dingen gedaan worden aan een allergie, er kan om te beginnen een inhalatietest gedaan worden. Dan wordt er gekeken of je een allergie hebt voor huisstofmijt, huidschilfers, schimmels of stuifmeel.

Een andere optie is saneren, dit betekent zuiveren en gezond maken. Je gaat de allergenen vermijden, je wilt er niet mee in contact komen zodat de allergie niet opspeelt. Het voordeel hiervan is dat je medicijnen overbodig zijn. Je kunt alleen de allergenen bijna niet vermijden, daarom wordt er vaker gekozen voor symptoombestrijding.

De symptoombestrijding bij een allergie

Als je last hebt van een allergie dan kan er sprake zijn van het bestrijden van symptomen. Als je namelijk een allergische reactie krijgt, dan komt er in je lichaam een stof vrij en dit noemen we ook wel histamine. Dit is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie of een inhalatie allergie.

De medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van de klachten staan bekend onder de naam symptomatische medicatie (noemen we ook wel symptomatica). Als je deze medicijnen gebruikt dan wordt de werking van histamine geblokkeerd waardoor de klachten weg zullen gaan of in ieder geval minder worden.

Er kan dan gedacht worden aan antihistaminica en corticosteroïden. Er kan dan gekozen worden voor tabletten, neussprays en oogdruppels. Soms is het nodig om meerdere middelen te gebruiken zodat de klachten goed aan worden gepakt.

Er kan ook gekozen worden voor de symptoomonderdrukkende medicijnen want deze zorgen ervoor dat de klachten even snel verminderen. Dan heb je op dat moment minder last en dat is vaak wel zo prettig. Er kunnen verschillende middelen gebruikt worden, een voorbeeld hiervan is Antihistaminica. Deze zijn de meest bekende vorm van symptomatische medicijnen die meestal in de vorm van een tablet worden aangeboden. Als je namelijk een allergische reactie krijgt dan komt er histamine vrij in je lichaam en dit zorgt voor klachten zoals jeuk aan de ogen, neus en niezen. Dit middel blokkeert de werking van histamine en vermindert de klachten van de meeste allergieën. Het is een snelle werking en vaak is eenmaal per dag gebruiken voldoende.

Een andere groep die gekozen kan worden zijn de Corticosteroïden. Dit zijn de ontstekingsremmende medicijnen, ze onderdrukken de afweerreactie van je lichaam. Deze moeten altijd worden gebruikt in de periode dat je in contact bent met allergenen. Vaak wordt er een neusspray gegeven zodat het gemakkelijk in de neus kan worden gespoten.

Een andere keuze kan zijn de Nasale decongestiva. Dit zijn medicijnen die de neusverstopping laten verminderen, deze kun je krijgen als druppels of neusspray. Deze mogen maar voor een korte periode gebruikt worden.

Een andere optie is de immunotherapie. Deze vorm is niet zo heel bekend als behandeling tegen een allergie. Het is de bedoeling dat je na verloop van tijd immuun wordt voor de allergie. Een behandeling kan wel drie tot vijf jaar duren. Daarom is het belangrijk dat je wel de tijd neemt om echt de hele therapie te volgen zodat de kans op genezing zo groot mogelijk wordt gemaakt. Er zijn verschillende toedieningsvormen van immunotherapie, namelijk tabletten, druppels onder de tong en injecties. Welke keuze er gemaakt wordt is afhankelijk van wat de klachten zijn en welke allergie je hebt.

Leave a Reply